KILPAILUOHJEET

Ohjelma

Perjantai 24.2.

 • klo 17 - 19 Kilpailukanslia auki

Lauantai 25.2.

 • Klo 7 Opasteet paikoillaan
 • Klo 7.30 Kilpailukanslia ja kahvio avautuvat
 • Klo 9.00 Kutsuvierastilaisuus Pärinäpirtillä
 • Klo 9.30 SM kilpailun avaus, Hannu Jyrkkä, Vetelin kunnanjohtaja ja kilpailun suojelija
 • Klo 10 Ensimmäinen lähtö, Ryhmä 2
 • Klo 12 Ensimmäinen lähtö, kansalliset sarjat H/D13
 • klo 12.30 Ensimmäinen lähtö, ryhmä 1.
 • Klo 12.00 Palkintojenjako sarjat D45, D50, D70, H75, H80, H85
 • Klo 12.30 Palkintojenjako loput ryhmä 2 -sarjat ja 13-vuotiaat
 • Klo 14.20 Palkintojenjako ryhmä 1 -sarjat
 • Klo 16.30 Maali sulkeutuu

Sunnuntai 26.2.

 • Klo 7.30 Kilpailukanslia ja kahvio avautuvat (tarvittaessa aiemmin)
 • Klo 9.30 Lumitoukolan avaus, Pauli Anttila, Lumi-Toukola ry:n puheenjohtaja
 • Klo 10.00 Viestin 1. lähtö
 • Kli 10.10 Viestin 2. lähtö
 • Klo 13-> Palkintojenjako erikseen ilmoitetun aikataulun mukaan
 • klo 16.30 Maali sulkeutuu

Säännöt

Kilpailuissa noudatetaan IOF:n ja SSL:n lajisääntöjä. Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailujen erillisohjeita 2017 ja järjestäjien antamia ohjeita. Kilpailijat kilpailevat omalla vastuulla.

Kilpailunjohto

Kilpailunjohtaja:

Pääratamestari:

Viestiratamestari:

Tulospalvelu:

Lähdöt ja vaihdot:

Kilpailukeskus:

Urat:

Tiedotus:

Ravintola:

Pysäköinti:

Opasteet ja rakenteet:

Kuulutus:

Sähkötekniikka:

 • Hannu Pulkkinen 0400-361503

Kisatoimisto:

Palkinnot ja talous:

Ensiapu:

Ratavalvoja:

TA:

Tuomarineuvosto

Seppo Keltamäki (pj), Tuija Katajamäki (jäsen) ja Teemu Köngäs (jäsen). Mahdolliset muutokset SSL.

Opasteet

Vetelissä valtatieltä 13 Tunkkarin risteyksestä, josta ajoaika noin 2 min. Opasteet ovat valtatiellä 13 ja maantiellä 750. (Kiikkuniementie 30, 69700 VETELI). Google maps

Pysäköinti

Pysäköinti on järjestetty auratuille teollisuuskiinteistöjen piha-alueille sekä Siltalantielle, josta matkaa on kilpailukeskukseen enimmillään 1 km. Liikenne pysäköintiin on ohjattu. Pysäköintimaksu (5 euroa/sisältäen molemmat päivä) on lunastettava kilpailukansliasta. Maksua vastaan saa kansliasta pysäköintilapun, joka on asetettava näkyville tuulilasiin. Varatkaa mieluiten tasaraha. Maksu tarkastetaan ulos ajettaessa. Matkailuautoja ei voi jättää kilpailukeskuksen parkkialueelle yön ajaksi. Matkailuautojen yöpysäköinti on mahdollista majoitushotellin parkkialueella. Hinta 15 e/vrk, jos käyttää sähköä, muuten 5 euroa/vrk. Paikkoja on rajoitetusti, tiedustelut 045-6710937.

Kilpailukanslia

Kilpailukeskuksessa. Avoinna perjantaina 24.2. klo 17 - 19, lauantaina 25.2. klo 7.30 – 17 ja sunnuntaina 26.2. klo 7.30 – 17.

Löytötavarat

Löytötavaroita voi tiedustella kilpailukansliasta.

Kilpailukeskus

Kilpailukeskuksen toiminnot ilmenevät kilpailukeskuskartasta.

Null

Kilpailunumerot

Kilpailunumerot ovat saatavilla kilpailukansliasta erillisistä kansioista. Omat hakaneulat kiinnitykseen. Pääsarjoissa H/D 21 keltapohjaiset kilpailunumerot. Muissa valkoiset. Viestissä on käytössä osuuskohtaiset kilpailunumerot. Kaikki numerot kiinnitetään VASEMPAAN reiteen.

Emitag-leimauskortit

Kilpailussa käytetään EmiTag-leimausta. Vuokrattavat EmiTagit saa perjantai-iltana kilpailukeskuksen infosta klo 17–19 ja lauantai- ja sunnuntaiaamuina klo 7.30 alkaen. Vuokra 10 € maksetaan käteisellä noudettaessa. Jos kilpailija kilpailee molempina päivinä, hän käyttää samaa EmiTagia. EmiTag-kortit on palautettava viimeistään sunnuntaina maaliintulon jälkeen kansliaan. Palauttamatta jääneestä EmiTagista veloitetaan 100 €.

Kilpailija on itse vastuussa elektronisen kortin kunnosta. Mallirasti sijaitsee opaspaalun läheisyydessä, jossa kortin toimivuuden voi tarkistaa. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua tai järjestäjien antamaa kilpailukorttia, suoritus joudutaan hylkäämään. Muista siis tarkistaa lähtöluettelosta, että kilpailet oikealla EmiTagilla (myös lainaajat!). Lumi-Toukola viestissä samaa EmiTagia saa käyttää vain kerran.

Kielletyt alueet

Kielletyt alueet on merkitty karttaan kielletyn alueen merkillä. Kaikki kartalla olevat piha-alueen värillä piirretyt piha-alueet ovat kiellettyjä alueita. Lauantain kilpailun jälkeen on kilpailualueella liikkuminen kielletty. Järjestäjät valvovat kiellettyjä alueita.

Kartta

Tulostekartta 2/2017, mittakaava 1:10 000. Kartan koko molempina päivinä A4. Käyräväli 5 m. Koodit ovat rastin järjestysnumeron perässä. Kilpailualueen kartta on nähtävissä lauantaina lähdöissä. Vanhat kartat ovat nähtävillä kilpailujen internet-sivuilla sekä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla. Sekä lauantaina että sunnuntaina kartat kerätään maalissa pois ja ne palautetaan lauantaina klo 13.45 jälkeen sekä sunnuntaina uusintalähdön jälkeen.

Jos kilpailija haluaa kartan(t) jälkikäteen postitse, niin kilpailukansliassa on tätä varten palautuspalvelu. Kilpailijaa pyydetään täyttämään kirjekuoreen osoitetiedot ja merkitsemään kuoren taakse, minkä sarjan (ja viestissä myös osuuden) kartta kuoreen laitetaan. Palvelumaksu on 5 €/kuori (enintään 4 karttaa/kuori). Käteismaksu kansliaan.

Maasto

Kilpailumaasto on tyypillistä keskipohjalaista suo- ja kalliomaastoa sekä talousmetsää. Korkeuserot ovat kohtuullisia. Maastossa on myös jonkin verran suoalueita. Taimikot ja muutamat kivikkoalueet on pyritty kiertämään. Maasto on helppokulkuista. Alueella on myös luistelukelpoinen kuntolatuverkosto. Kuntoladulla olevat kiertosuunta-merkit eivät koske kilpailijoita. Kilpailualueella liikkuu myös pari peuratokkaa, jotka saattavat ”sotkea” uria. Siirtynevät kuitenkin lauantaiksi kilpailualueen ulkopuolelle kun häiriintyvät moottorikelkoista.

Uraverkosto

Uraston pituus lauantaina:

 • aurattua tietä (= musta tie) noin 3,2 km
 • leveää luistelu-uraa (= leveä yhtenäinen ura) noin 8,6 km
 • kapeaa luistelu-uraa (= kapea yhtenäinen ura) noin 6,4 km
 • kelkkauraa (= katkoviivaura) noin 45,7 km
 • hidasta uraa (= pisteura) noin 1 km

Rastit ja leimaus

Rastit ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta läpihiihdettäviä. Rastilippu, koodilappu ja EmiTag rastileimasin roikkuvat orsinarussa. EmiTag on sijoitettu roikkumaan rastilipun sisäpuolelle. EmiTag rekisteröi rastilla käynnin noin puolen metrin etäisyydeltä, jonka jälkeen EmiTag-ranneke vilkkuu 10 sekunnin ajan onnistuneen leimauksen merkiksi. Leimaukseen siis riittää EmiTagin vienti rastilipun vierestä. Rastileimasinta ei tarvitse koskettaa tai varsinkaan lyödä. Käytössä olevat koodit ovat väliltä 31 – 130. Kilpailijat, olkaa erittäin huolellisia leimauksissa ja varmistakaa joka rastilla rannekkeen vilkkuvista valoista, että leimaus on onnistunut. Leiman puuttuminen johtaa hylkäykseen.

Kilpailijat huom. Maalin lähistölle ei saa mennä seuraamaan kilpailua EmiTagin kanssa. Muuten on vaarana, että tulospalveluun tulee häiriöitä.

Väliaikarasti

Ryhmä 1:n sarjoilla on väliaikarasti; H21-sarjalla noin 3,5 km:n ja D21-sarjalla noin 3,6 km:n kohdalla (lyhintä reittiä). Sarjoilla H20, D20, H17, D17, H15 ja D15 noin matkan puolivälissä.

Yleisörasti

Sarjat H21 ja D21 kulkevat aivan kilpailukeskuksen vierestä laskettelurinteen puolelta leimaten ”yleisörastilla”. Rasti H21-sarjalla rasti on 8,2 km:n ja D21-sarjalla 5,1 km:n kohdalla.

Mallirasti

Mallirasti sijaitsee opaspaalun luona, jossa voi testata EmiTagin toimivuuden.

Maali

Maalilinjalla EmiTag rekisteröi kilpailijan saapumisen maaliin langattomasti. Maaliin tulon jälkeen siirrytään leimatarkastukseen. Leimantarkastukseen pääsee vain yksi kilpailija kerrallaan, jotta EmiTag kortin purkaminen onnistuu ongelmitta. Huom. viimeinen rasti on aivan maalin tuntumassa. Muista leimata siinä ennen kuin hiihdät maaliin! Maaliintulo kuvataan molempina päivinä. Maalin jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkistukseen. Itkumuuri sijaitsee välittömästi maalialueen läheisyydessä. Maali suljetaan molempina päivinä klo16.30.

Keskeyttäneet

Keskeyttäneiden on tultava maalin kautta tai jos se ei ole mahdollista, niin keskeyttäjien on ilmoittauduttava leimantarkastuksessa EmiTagin tarkastuspisteessä sekä samalla luovutettava karttansa.

Voitelu

Voitelu sijaitsee ulkotiloissa. Sähköpistokkeita on. Tarvittaessa tuulisuoja/teltta.

Pukeutuminen ja wc

Kilpailukeskuksessa on lämmitettävät pukeutumisteltat miehille ja naisille. Kilpailijoiden peseytyminen Vetelin liikuntakeskuksessa (Lehtisaarentie 1), joka sijaitsee noin 5 min ajomatkan päässä kilpailukeskuksesta. Katso ajoreitti ilmoitustaulun kartasta! Liikuntakeskus on auki molempina päivinä klo 8 - 17. Liikuntakeskuksessa on myös uimahalli, joka on avoinna lauantaina klo 12 - 16 ja sunnuntaina klo 12 - 15. Uintilippujen hinnat ovat: aikuiset 5€, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset 4€, lapset 6-15v 3€ ja perhelippu (2+3) 14€. Alle 6v ilmaiseksi. Liikuntakeskuksessa on myös kahvio.

Kilpailukeskuksessa on käytössä wc:t, bajamajat. Lauantaina lähdössä ei ole wc:tä.

Ensiapu

Ensiapu löytyy kilpailukeskuksessa. Tarvittaessa ensiavun henkilöstöllä on täysi valmius maastoon moottorikelkoin. Ensiavun puhelinnumero on 040-5573425.

Tulokset ja väliajat

Ilmoitustauluilla kilpailukeskuksessa. Kisasivuilla (http://vetu.kapsi.fi/smhisu/) on linkki ONLINE- palveluun tuloksineen ja väliaikoineen. Lopulliset tulokset ja väliajat löytyvät kisasivuilta tapahtuman jälkeen.

Palkinnot

Palkinnot jaetaan kumpanakin päivänä tulosten selvittyä kilpailukeskuksessa ulkotiloissa. Sarjoissa H/D15-21 palkitaan mitalein sarjansa 3 parasta ja plaketein sijat 4.-6. Sarjoissa H/D35-85 palkitaan mitalein 3 parasta. Lumitoukolan sarjoissa palkitaan parhaat seurajoukkueet. Sekajoukkueita ei palkita.

Muksula

Kilpailukeskuksessa on muksula. Ilmoittautumiset ennakkoon sunnuntaihin 19.2. mennessä sähköpostilla osoitteeseen satu.koski@veteli.fi.

Ravintola

Kilpailukeskuksessa on ravintola, josta saa molempina päivinä keittolounaat, sämpylää, kahvia, pullaa yms. Makkaranmyynti on ulkotiloissa.

Säävaraus

Kilpailuiden pakkasraja on 20 astetta. Tuomarineuvoston päätöksellä kilpailun alkua voidaan siirtää.

Sarjat, matkat, rastit

Ryhmä 1

Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
H21 7,24 9,9 17
H20 5,64 7,8 12
H17 4,86 6,6 12
H15 4,43 6,0 10
Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
D21 5,52 7,6 14
D20 4,54 6,2 12
D17 4,37 5,9 9
D15 4,14 5,5 8

Ryhmä 2

Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
H35 5,72 8,0 10
H40 5,62 7,7 10
H45 5,37 7,4 10
H50 4,70 6,4 10
H55 4,46 6,2 10
H60 4,39 6,1 10
H65 4,35 6,0 9
H70 3,85 5,2 9
H75 3,43 4,6 8
H80 2,79 3,7 7
H85 2,36 3,2 8
Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
D35 4,62 6,2 9
D40 4,41 6,0 9
D45 4,35 5,9 10
D50 4,16 5,6 11
D55 3,88 5,3 10
D60 3,48 4,7 9
D65 3,28 4,4 9
D70 2,96 4,0 9
D75 2,19 2,8 7
D80 2,19 2,8 7
D85 2,19 2,8 7

Kansalliset sarjat

Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
H13 2,19 2,9 8
Sarja Matka suoraan (km) Matka reittiä (km) Rastit (kpl)
D13 2,17 2,8 6

Noususummat lyhintä mitattua reittiä pitkin ovat

 • H 21 85 m
 • D 21 68 m

Muilla sarjoilla hieman noiden alle suhteessa matkaan.

Verryttely

Verryttelyalue sijaitsee lähtöjen välittömässä läheisyydessä heti kilpailukeskuksen eteläpuolella (katso kilpailukeskuksen kartta).

Lähtö

Lauantain kilpailussa viitoitus lähtöön (keltainen) alkaa opaspaalulta. Matkaa lähtöön on noin 300 m. Lähtöön voi hiihtää. Lähtöajat ovat näkyvillä kilpailukeskuksessa ilmoitustaululla ja tapahtuman internetsivuilla viimeistään 48 tuntia ennen kilpailua.

 • 4 minuuttia ennen lähtöä kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, numeron tarkistus.
 • 3 minuuttia ennen lähtöä nollataan EmiTag.
 • 2 minuuttia ennen lähtöä siirrytään mallikartoille.
 • 1 minuutti ennen lähtöä siirrytään karttalaatikolle, otetaan kartta ja siitä lähtöviivalle.
  • Huom! R1-sarjalaiset menevät normaalisti 1 min ennen karttalaatikolle ja 15 sekuntia ennen lähtöä kilpailija saa ottaa kartan toimitsijan komennolla KARTAT ja siirtyy lähtöviivalle
 • Kilpailija saa lähteä lähtökellon pitkästä piippauksesta.

K-piste on noin 60 m lähdöstä. Myöhästyneet kilpailijat ilmoittautuvat lähdön toimitsijalle.

Sunnuntain Lumi-Toukola –viesti

Viestijoukkueen hiihtojärjestys on ilmoitettava kilpailukansliaan viimeistään lauantaina klo 17.00, ellei sitä ole tehty jo IRMA-palvelussa.

Lumi-Toukolan radat (tämänhetkinen tieto)

Sarja Osuus pituus suoraan/km pituus lyhintä reittiä/km noususumma/m rastien lukumäärä
H21 1-4.osuus 5,0-5,1 6,8-6,9 70-75 12-13
H21 5.osuus 6,9-7,0 9,3-9,4 75-80 17-18
D21 1.-3.osuus 4,6-4,8 6,2-6,5 60-65 9-9
D21 4.osuus 5,5-5,6 7,4-7,5 65-70 11-11
H16 1.-3.osuus 4,2-4, 35,7-5,8 55-60 9-10
D16 1.-3.osuus 3,7-3,8 5,0-5,1 40-45 7-7
H190 1.-3.osuus 4,7-4,8 6,3-6,5 55-60 11-12
D190 1.-3.osuus 3,7-3,8 5,0-5,1 40-45 7-7
H210 1.-3.osuus 3,7-3,8 5,0-5,1 40-45 7-7
D210 1.-3.osuus 2,6-2,8 3,5-3,8 25-30 7-7
AVOIN 1.-3.osuus 4,2-4,3 5,7-5,8 55-60 9-10

Reitit

Maasto on osittain sama kuin lauantain keskimatkalla.

Verryttely

Verryttelyalue on vaihtoalueen vieressä sen eteläpuolella.

Viestin lähtöajat

Yhteislähdöt porrastetusti alkaen klo 10 (tarkennetaan myöhemmin)

Toiminta viestin lähdössä

Lähtöryhmät:

 • klo 10.00 H21, D21, H16
 • klo 10.10 muut sarjat

Lähtö tapahtuu vaihtoalueen eteläpuolelta.

Kaikki ensimmäisenosuuden viestinviejät siirtyvät lähtöalueelle ”kilpailijat sisään” portin kautta 10 min ennen lähtöä missä Emit-Tagit nollataan.

 • 5 minuuttia ennen lähtöä alkaa kilpailijoitten ryhmittyminen lähtöriveihin kuulutuksen ja toimitsijoiden opastuksella.
 • 2 minuuttia ennen lähtöä jaetaan kartat karttatelineelle väärinpäin.
 • 30 sekuntia ennen lähtöä saa kilpailija kuuluttajan komennosta kääntää kartan ja asettaa sen telineeseen.

Lähtö tapahtuu äänimerkistä.

Viestin aloitusosuudella on luistelukieltoa 30 m.

Vaihto

Toisen osuuden viestinviejät saavat siirtyä vaihdon odotusalueelle ”kilpailijat sisään” -portin kautta heti lähdön jälkeen missä Emit-Tagit nollataan. Myös muidenkin osuuksien kilpailijoiden Tagit nollataan portilla. Vaihtojen sujuvuuden kannalta vaihtoalueelle ei kannata mennä liian aikaisin eikä myöskään liian myöhään.

Vaihtoon saapuva kilpailija

Vaihto tapahtuu maalilinjan jälkeen merkityllä vaihtoalueella kädellä koskettamalla lähtevää kilpailijaa.

Tämän jälkeen kilpailija laittaa karttansa oman sarjansa mukaiseen pussiin ja siirtyy välittömästi leimantarkastukseen.

Lähtevä kilpailija

Vaihdon tapahduttua lähtevä kilpailija hiihtää karttatelineelle, ottaa oman numeronsa ja osuutensa mukaisen kartan ja jatkaa K-pisteen kautta maastoon.

Väärän kartan ottaneen joukkueen suoritus hylätään.

Uusintalähtö

Niille kilpailijoille, jotka eivät vielä ole päässeet maastoon, järjestetään uusintalähtö. Ohjeet tulevat kuulutuksen kautta.

Onnea kisaan!

Vetelin Urheilijat ja Alajärven AnkkuritTärkeimmät!

Opastus: Kiikkuniementie 30, 69700 VETELI Google maps

Ensimmäinen lähtö lauantaina: Ryhmä 2 10.00 Ryhmä 1 12.30

Ensimmäinen lähtö sunnuntaina: 10.00

Kilpailunjohtaja: Anne Polso, VetU +358 40 596 2080


Yhteistyössä!