Lumi-Toukola ry kysymysten äärellä

Elämme hiihtosuunnistuksessa isojen haasteiden aikaa. Niin myös Lumi-Toukolassa. ”Ennen vanhaan” jokainen suunnistaja hiihtosuunnisti. Nyt lumipulassa hiihtosuunnistus vaatii todella paljon harrastajaltaan; lumilla erikseen hankittuja kilometrejä tai rohkeutta lähteä kisaan, ehkä kovakuntoisena, mutta todella vähillä hiihtokilometreillä. Lumipulan takia joka toinen Lumi-Toukola on jäänyt pitämättä.

Lumi-Toukolan menestys on suorassa suhteessa SM-kisaparin keskimatkan menestykseen. Tänä vuonna ilmeisesti hiihtämättömyys johti siihen, että moni kuitenkin jättää kuitenkin kisat yksipäiväiseksi.

Lumi-Toukolan elinvoimaisuutta on pakko vakavasti harkita ja miettiä onko menestykseen johtavia muutoksia. Olisiko nimenä LumiJukola asia joka vahvistaisi kisan identiteettiä ja antaisi samalla Jukola-sanalle läpi vuoden ihmisten huulilla liikkuvan viestin.

SM kisat ovat pyörineet pitkään, mutta Lumi-Toukola viesti on tuoreempi. Hiihtosuunnistuksen vankat kannattajat perustivat taustajärjestön ja järjestivät ensimmäiset 20 vuotta sitten. Usean vuoden ajan kolme ensimmäistä osuutta on ollut lyhyitä osuuksia ja näin on mahdollistettu alkuperäinen idea – yli 80 tai alle 16 -vuotias voi asettua samalle viivalle Maailman Mestarien kanssa. Nuoret ja suppeampi ”Viertolan sakki” lopettaa kisansa kolmeen lyhyeen osuuteen. Naisten pääsarja jatkaa vielä ankkuriosuutensa miesten nelosen kanssa ja miehet päättävät 5-osuuksisen viestin omalla pidemmällä ankkuriosuudella.

Huhupuheissa on pohdittu ”koko lajin lievää antautumista” ja SM-kisojen määrän vähentämistä. Ilmeisesti Lumi-Toukola on uhattuna, koska se ei ole liiton virallinen kilpailu? Mitä sitten voi tehdä, ellei nykysysteemi jatku? Voiko yhdistellä lauantaille sprintin suora loppukilpailu ja parisprintti, sekä sunnuntaille Lumi-Toukola. Löytyykö Lumi-Toukolalle joku muu paikka ja teema. Voiko Lumi-Toukola olla Lapin Lumirastien yhteydessä, jonka paras paikka on mielestäni pysyvästi pääsiäinen. Siihen mahtuisi kisoja ja se toimisi edelleen hyvin myös SM-kisojen varapaikkana, jo vakiintuneen erikoispitkän ohella.

Lumi-Toukola ry:n johtokunta joutuu pohtimaan näitä asioita tulevaisuutta kohti 2017 Kisat järjestetään Alajärven ja Vetelin yhteisvoimin. Kiitos siitä heille

Pauli Anttila

Lumi-Toukola ry:n puheenjohtaja


P.S. Täältä pääset edellisen Lumi-Toukolan tuloksiin:Tärkeimmät!

Opastus: Kiikkuniementie 30, 69700 VETELI Google maps

Ensimmäinen lähtö lauantaina: Ryhmä 2 10.00 Ryhmä 1 12.30

Ensimmäinen lähtö sunnuntaina: 10.00

Kilpailunjohtaja: Anne Polso, VetU +358 40 596 2080


Yhteistyössä!