2 min read

Licensfri Jukola/Venla-uppvärmning med i KPO-stafetten

På Kristi Himmelsfärdsdag avgörs KPO-stafetten, denna gång i Puusaari i Vetil. Här erbjuds fartfylld och utmanande klippterräng. För ett år sedan "pånyttföddes" stafetten med en ny beskyddare och med nya utvecklingsideér. KPO:s och arrangörernas mål är att utveckla stafetten till hela regionens mångfacetterade orienteringshändelse, där elitorienterare och motionärer möts. I den första stafetten i Ylivieska fanns motionsorienteringen med. I år ordnas ett Perhonjokilaakso-motionstillfälle i samband med stafetterna och motionärerna får bege sig ut i terrängen en timme efter att stafetterna startat, från och med klockan 12.

Jukola/Venla-uppvärmning

Nyhet i år är en licensfri öppen klass i stafetten. Målsättningen är att erbjuda orienterare som siktar på att delta i exempelvis Jukola och Venla möjligheten att uppleva och träna inför försommarens stora stafetthändelse. Uppvärmningens etapplängder är ca 4 km och lagsammansättningarna får göras utan några begränsningar. Män och kvinnor, från olika föreningar och också orienterare utan någon som helst föreningsbakgrund är välkomna med och pröva på. Arrangörerna delar ut pris åt det mest påhittiga lagnamnet. I uppvärmningen är det som i alla andra stafettklasser tre etapper och starten sker tillsammans med övriga.

Samarbetet mellan orienteringsföreningar i hela Österbotten ökar

Under ett möte med stafettens beskyddare, K-P:s orientering och de arrangerande föreningarna kom man överens om spelregler för stafetten i framtiden. Orienteringsföreningar från hela KPO:s verksamhetsområde kan arrangera stafetten. Kepsu koordinerar händelsen, och i de årliga samarbetmötena kommer även representanter från FSO/ÖID att medverka. Samarbete behövs till exempel i fråga om planeringen av tävlingskalendern. Nästa års stafett arrangeras av OK Botnia, och målsättningen är att utreda en eventuell medverkan i viestiliiga som startar på nytt efter några års paus. Kärnan i KPO-stafetten är fortfarande den ursprungliga fungerande klassindelningen och framförallt övernattningspaketet på fem dygn i Vuokattis utmärkta träningsförhållanden som ges till vinnarna i dam- och herrklassen. Nya ideér för med sig positiv förnyelse som alla arrangemang kan behöva.

Välkommen med till Vetil!

Raimo Haapalehto

tävlingsledare